کرم خاکی | کرم خاکی در تبریز | کرم خاکی در ارومیه

کرم خاکی | کرم خاکی در تبریز | کرم خاکی در ارومیه | کرم خاکی در تهران

تاربخچه و کلیات

 

از نظر پیشینه تاریخی كرم خاكی در حدود 600 میلیون سال پیش به وجود آمده و از آن زمان تا به حال شاهد تكامل گونه های مخلف گیاهی و جانوری بوده اند. شكل ظاهری این موجودات در طی این مدت تغییر چندانی پیدا نكرده و هم اكنون نیز بین گونه های مختلف آنها از این نظر تفاوت قابل توجهی به چشم نمیخورد.

در طبقه بندی که در ابتدای قرن نوزده ام صورت گرفت کرم خاکی در شاخه کرم های حلقوی، رده کم تاران قرار گرفت. به تمامی جانورانی که بدنی دراز و فاقد ضمایم واضح باشند کرم گفته می شود، کرم ها به دلیل داشتن یک انتهای قدامی یا سر که دارای اندام های حسی است و یک اندام خلفی یا دم، از اسفنج ها و مرجان ها و شاخه دارن تمایز پیدا کردند.

این موجودات ارزشمند به مدت چند میلیون سال اراضی موجود در سطح كره زمین را در كمال آرامش زیرو رو كرده و بدین ترتیب نقش مهمی در جریان چرخه عناصر ایفا نموده اند و در نهایت شرایط مساعد كنونی را در جهت رشد بهتر گیاهان به وجود آورده اند.

كرم های خاكی جانوریست با بدن استوانه ای شكل كه انتهای آن باریكتر میشود سطح شكمی آن نسبتا مسطح و كم رنگ تر بوده در صورتی كه سطح پشتی تیره تر است این جانور فاقد یك سر مشخص میباشد بدن آنها حلقه حلقه و تعداد قطعات بدن در گونه های مختلف متفاوت است هر قطعه از یك بند و هر دو بند به وسیله شیار عرضی از یكدیگر مجزا میگردند. فرورفتگی های سطح بدن كرم خاكی تا حفره عمومی بدن ادامه مییابد با  افزایش سن تعداد حلقه ها بیشتر می شود .هرحلقه از بدن كرم دارای یك سری ماهیچه حلقوی است كه با باز و بسته شدن ، توان جابجایی و حركت را به كرم می دهد . البته در این كار ، ماهیچه های حلقوی كمك می كنند .بدن یک کرم بالغ از 80 تا 100 حلقه تشکیل شده است.

در هر حلقه از بدن کرم به جز حلقه اول و حلقه آخر، 4 جفت تار موی ابریشم مانند وجود دارد. هر تار عبارت از یک میله کیتینی نوک تیز است که در یک کیسه اپیدرمی مخصوص واقع در درون دیواره بدن جای گرفته است.

 

کرم خاکی

کرم می­تواند به وسیله ماهیچه­های منقبض کننده، تار را در هر جهت حرکت داده و یا جلو و عقب بکشد.این تارها در زمانی که کرم در سوراخش قرار دارد و یا روی زمین حرکت می­کند مانند گیره یا میخ عمل می­نماید.

 

هرچند که کرم خاکی در تبریز سر چندان مشخصی ندارد، دهان آن در حلقه اول قرار دارد. دهان در بند اول قرار می گیرد و دارای ساختمان گوشتی بوده و فاقد هر گونه زائده سفت و محكم است . دهان در كرم های خاكی چهار شكل متفاوت داشته كه هر یك از آنها دارای نام ویژه ای می باشد مخرج نیز در انتهای بدن واقع گردیده است . مخرج کرم خاکی بیضی شکل و به طور عمودی در حلقه آخر قرار دارد.

نفریدیوپور یا روزنه دفعی كه در سطح شكمی در دو طرف بدن واقع شده و در تمام بندها به استثناء بند های 1 و3 وجود دارد این منافذ در انتهای غدد مترشحه آهكی می باشند و به كار دفع در بدن كرم خاكی كمك می كنند .

 فروش کرم خاکی در تهران و سایر شهرها

شرکت تک ورمی کمپوست آذربایجان به عنوان یک شرکت معتبر در زمینه فروش کرم خاکی در تهران ، کرم خاکی در تبریز و کرم خاکی در ارومیه و شهرهای دیگر فعالیت چشمگیری دارد . بهره مندی از نیروی مجرب و مطلع در زمینه فروش کرم خاکی در این شرکت موجب می شود شما با اطمینان و کسب اطلاعات کامل خرید نمایید . کرم خاکی در تهران و سایر شهرها دارای کاربرد بسیاری می باشد که با قیمت مناسب نیز به فروش می رسد .

برای خرید کرم خاکی در تهران باید به نحوه تغذیه کرم خاکی توجه نمایید . میزان مصرف مواد آلی بر میزان تشکیل ورمی کمپوست تاثیر می گذارد. همچنین مورد دیگری که در  هنگام خرید کرم خاکی در تهران باید به آن توجه نمایید میزان پروتئین آن می باشد ، بالخص برای افرادی که برای تغذیه طیور و ماهی به خرید کرم خاکی اقدام می نمایند .

 نام عمومی کرم خاکی:

به طور کلی در حدود 4300 گونه ی مختلف کرم خاکی وجود دارد، که بسته به موضوع کار و هدف تولید گونه های انتخابی می تواند متفاوت باشد. در کشور های مختلف با اسم های مختلفی کرم خاکی از آن یاد میکنند به عنوان مثال در انگلیس به آن کرم خاکی معمولی ( common earthworm  ) ، در آمریکای شمالی یه آن خزنده ی شب ( Night crawls )،در ترکیه Sulocan، در کشور های عربی با نام خراطین، در کانادا با نام کرم شبنم ( Dew worm ) یا ( Rain worm ) ، همچنین به دلیل کاربرد در ماهی گیری به آن Fishing worm  یا Angle worm  گفته می شود همچنین با نام های کرم باغچه Garden worm یا کرم قرمز Red worm  نیز یاد می شود.

برای تهیه کرم خاکی در ارومیه و تبریز می توانید با شرکت ورمی کمپوست تماس بگیرید.

 

 اندازه ی كرم های خاكی:

كرم های خاكی از لحاظ اندازه و طول بدن دامنه وسیعی را در بر می گیرند . كوچكترین آنها گونه بیماستوس پاراووس با طول كمتر از دو سانتی متر وبزرگترین آنها لومبریكوس تریستریس بوده كه طول آن به سه متر نیز می رسد .

طول بدن كرم های خاكی حتی در یك گونه مشخص نیز بر حسب pH و رطوبت محیط زندگی تغییر می كند .

رنگ کرم های خاکی:

رنگ كرم های خاكی در تهران تا حدود زیادی بستگی به وجود یا عدم وجود دانه های رنگی و یا سلول های رنگی دارد كه در لایه ماهیچه ای زیر كوتیكول وجود دارند . كرم های رنگین نظیر لومبریكوس تریستریس معمولا قرمز قهوه ای و یا تركیبی از آن و حتی گاهی متمایل به سبز هستند . نظیر گونه آلوبوفورا كلروتیكا كه سبز رنگ و دارای كمربند تناسلی قرمز رنگ است .

به طور كلی سطح شكمی كرم ها نسبت به سطح پشتی آنها دارای رنگ روشن تری است.

دسته ای از كرم های خاكی نیز بیرنگ و یا كم رنگند ولی به دلیل وجود هموگلوبین در خون آنها كه در مویرگ های سطحی جریان دارد ونیز شفاف بودن غشاء بدن به صورتی و یا متمایل به قرمز به نظر می رسند.

رنگ كرم های رنگین در فرمالین كاملا ثابت است، در حالی كه در كرم های بیرنگ رنگ های صورتی وقرمز به سرعت ناپدید می شود .

رنگ كرم های خاكی درارومیه بر حسب نوع محیط زیست و عمق خاك نیز متفاوت است مثلا كرم های سطح الارض خاك از كرم های تحت الارض رنگی ترند و یا آنهایی كه در بقایای گیاهی زندگی می كنند قرمزتر از سایر گونه ها هستند .

از طرفی رنگ گونه هایی كه در زیر سطح خاك بسر برده و از مواد معدنی تغذیه میكنند خاكستری و یا خاكستر مایل به آبی است .

رنگ گونه هایی هم كه درنقاط نسبتا خشك زندگی می كنند اغلب تیره تر از كرمهای مناطق مرطوب است .

 

اجزای بدن کرم های خاکی:

– پیش دهان

– موهای سطح بدن

– اندام تناسلی نر

– اندام تناسلی ماده

– مخرج

کرم خاکی درتهران  ، لوله ای شکل ، حلقه حلقه و موهایی ریز دارند و از سهم قابل توجهی در زیتوده بی مهرگان خاک برخوردارند.

بر روی سطح بدن ، مایع حفره ای وجود دارد كه به تنفس و دفاع بدن از طریق كشتن باكتری ها و سایر انگلهای موثر بر كرم خاكی ، كمك می كند وهمچنین سلول های درون این مایع وظیفه مصون سازی ، اصلاح و بازسازی زخم كرم های خاکی را نیز بر عهده دارند .

 

کرم خاکی

کرم خاکی

کرم خاکی

دستگاه گوارش کرم خاکی:

دستگاه گوارش کرم  خاکی از قسمت‌های زیر تشکیل گردیده است:

1 – دهان و حفره دهانی که در حلقه‌های 1 تا 3 امتداد دارد.

2 – حلق که در حلقه‌های 4 و 5 است و باعث نرم شدن غذا می‌شود.

3 – مری که در حلقه‌های 6 تا 14 کشیده شده و دارای سه جفت غده‌های آهکی برای خنثی نمودن اسیدهای آلی موجود در غذای خورده شده است.

4 – چینه دان بزرگ با دیواره نازک که وظیفه ذخیره غذا را دارد.

5 – سنگدان در حلقه‌های 17 تا 18 بوده و دارای دیواره‌های عضلانی ضخیم و محکم با لایه داخلی از کوتیکول است. غذای انبار شده در چینه دان به کمک سنگ ریزه‌های موجود در سنگ دان عضلانی تکه تکه و خرد می‌شود.

6 – روده که تا مخرج ادامه دارد و جایگاه جذب مواد گوارش یافته است.

7 – مخرج.

 

دستگاه گوارش کرم خاکی دارای آنزیم‌های پپسین، تریپسین، لیپاز، سلولاز و آمیلاز است.شرح گردش خون کرم ربطی به مطلب این نوشته ندارد فقط باید گفت که 5 رگ اصلی ممتد در طول بدن و 5 جفت قلب در حلقه‌های 7 تا 11 این کرم دیده می‌شود.

دهان در بند اول قرار می گیرد و دارای ساختمان گوشتی بوده و فاقد هر گونه زائده سفت و محكم است . دهان در كرم های خاكی چهار شكل متفاوت داشته كه هر یك از آنها دارای نام ویژه ای دارند .

دهان كرم های خاكی  در درون حفره دهانی باز می شود . حفره دهانی هم به سوی گلوگاه كشیده می شود . سپس حلق در مری باز می شود و مری نیز به معده كه دیواره های ضخیمی دارد ، منتهی می گردد . معده هم از قسمت عقبی ، به درون روده باریك و راست باز می شود . اگر چه ، شكل و اندازه روده بعد از چهاردهمین حلقه عوض می شود ( یعنی روده پهن شده و سپس در بخش مجاور مقعد به شكل كیسه در می آید ) از طریق مقعد به بیرون باز می گردد . معده غذا را به ذرات ریز تبدیل می كند و سپس آن را به روده می فرستد . روده ، پروتئین ها ، چربی ها و كربوهیدرات ها را از طریق آنزیم ها هضم می كند . مواد غیر قابل گوارش كه به آن ورمی كمپوست گویند ، توسط مقعد به بیرون ریخته می شود .

  جریان خون کرم های خاکی چگونه می باشد:

خون كرم خاكی ، قرمز رنگ است . این رنگ ناشی از وجود هموگلوبین در خون است . خون مخلوطی از پلاسما ، هموگلوبین و سلول های پروتوپلاسمی ، سلول های خونی هموسیتیست است . سلول های خونی هموسیتیست موجود در خون شامل سلول های دارای سیتوپلاسم دانه دار ، سلول های بزرگ حفره دار و سلول های لنفاوی ، ترفوسیت و سلول های حفره ای است .

تنفس کرم های خاکی:

تنفس پوستی از ویژگی كرم خاكی است . بنابراین ، هیچگونه اندام تنفسی دیگری در كرم خاكی وجود ندارد . انتشار گازها به آسانی از طریق سطح خارج پوست بدن صورت می گیرد چرا كه عروق بی شماری خونی ، گاز دی اكسید كربن را به خارج منتشر می كنند .

مخاط و مایع حفره ای ، تبادل گازها را از طریق مرطوب نگه داشتن پوست كرم های خاکی آسان می سازد .

دفع کرم های خاکی:

نفریدیوپور یا روزنه دفعی كه در سطح شكمی در دو طرف بدن واقع شده و در تمام بندها به استثناء بند های 1 و3 وجود دارد این منافذ در انتهای غدد مترشحه آهكی می باشند و به كار دفع در بدن كرم خاكی درتهران كمك می كنند .

عمل دفع توسط اندامی به نام نفریدیا انجام می شود.انواع گوناگونی از نفرید وجود دارد كه عبارتند از :

  1. نفریدیای بزرگ : این نوع به روده متصل است .
  2. نفریدیای كوچك : این نوع به شكل انگشت بوده و یك دسته ی كوچك لوله ای كه هیچگونه دهانه داخلی ندارد ، بنابراین به آنها نفریدهای پوششی گویند .
  3. نفریدیای جلدی : مجاری آنها درون مری یا حلق یا حفره دهانی كرم خاكی باز می شود .

زادآوری کرم های خاکی:

كرم خاكی هر دو اندام جنسی را دارا می باشد بنابراین یك كرم دوجنسی یا هرمافرودیت است . اگر چه برای جفت گیری موفق وجود دو كرم لازم است . در طی عمل جفت گیری آنها ازطریق سطح شكمی وانتهای سرهایشان به گونه ای به هم می چسبند كه سرهایشان درجهت مخالف یكدیگر قرار گیرد و سپس اسپرم از مخرج كرم مذكر به اسپرم دان كرم دیگر منتقل می شود . هرچند معمولا خودباروری در كرم های خاكی رخ نمی دهد ، لذا اغلب باروری به صورت تخم گذاری است كه تخم ایجاد شده چیزی جز كوكون نیست .

 

کرم خاکی در تبریز

كلیتلوم مسئول آزاد كردن ماده چسبناك و ایجاد یك ساختمان حلقه ای به دور تخم های كرم است كه بعدا روی چیزی كه به آن كوكون گفته می شود ، قرار گرفته و موجب سخت شدن كوكون می گردد .

كوكون ها كوچك وكروی هستند ، اطرافشان روشن و شفاف است ، وبه صورت مخروطی باریك می شوند وتا اندازه ساختار بیضی شكل دارند

رنگ تخم های تازه شكل گرفته ی کرم خاکی ، زرد روشن است . سپس در زمان بیرون آمدن از تخم ، به رنگ قهوه ای در می آید .

رنگ كوكون در تخم های تازه گذاسته شده و تخم های در حال تفریخ تغییر می كند . اندازه و شكل کوکون كرم های خاكی با یكدیگر متفاوت است و در هنگام رده بندی یكی از معیارهای مورد استفاده می باشد .

 

کرم خاکی در ارومیه

بازسازی اندام کرم های خاکی:

بازسازی اندام در قطع عضو طولی كرم خاكی امكان پذیر نیست . در ضمن كرم های خاکی در بخش عقبی خیلی راحت تر از بخش های جلویی ، اندام خود را ترمیم می كند .  به طورمثال بخش قطع شده جلویی می تواند دم را بازسازی كند . اما بخش عقبی نمی تواند سر را مرمت كند .

 

چرخه زندگی کرم خاکی:

كرم خاكی جانوری است دوجنسی یعنی هم به تنهایی نر است و هم ماده ، اندام های تناسلی همه در ناحیه شكم قرار گرفته اند .

زمان جفت گیری برای همه گونه ها یكسان نیست ، كرم های خاكی تبریز  در اكثر ماه های سال تولید مثل می كنند و مخصوصا در ماه هایی كه رطوبت هوا زیاد تر است ، این امر افزایش می یابد لقاح از نوع تقاطعی بوده و معمولا 2 تا 3 ساعت طول می كشد در هنگام جفت گیری دو كرم طوری به یكدیگر می چسند كه سر هر یك مقابل دم دیگری و در جهت مخالف هم قرار می گیرند . در هنگام لقاح دو كرم بوسیله ترشحات غده ای به همدیگر می چسبند واز سطح شكمی بدنهایشان بر روی یكدیگر قرار می گیرد  بطوری كه منافذ اسپرماتیكا در مقابل قسمتی از كمربند تناسلی كرم دیگر كه راه ورود اسپرم است قرار می گیرد .

سپس دو كرم ازیكدیگر جدا می شوند بعد از جفت گیری هر كمربند تناسلی ترشحاتی تولید می كند كه بعد از خارج شدن سر انجام روی سطح بیرونی سخت می شود . وقتی این ماده سخت شد كرم به طرف عقب حركت كرده ، بنابراین لوله ای روی سر كرم كشیده می شود و وقتی كرم كاملا رها می شود قسمت انتهایی لوله بسته می شود و پیله را تشكیل می دهد كه تقریبا به شكل لیمو است .

کرم های خاکی جوان كه از پیله خارج شده اند به شكل والدین خود می باشند و به سرعت رشد و تكامل یافته و در حدود 60 تا 90 روز یك برجستگی بنام كمربند تناسلی كه نشانه بلوغ جنسی می باشد در نزدیكی سر ظاهر می شود . هنگامی كه این اندام كاملا تكامل یافت كرم خاكی بالغ شده و می تواند تولید مثل كند . تا كنون اطلاعاتی راجع به طول عمر كرم خاكی به دست نیامده ولی عده ای بر این باورند كه یك كرم خاكی می تواند تا 15 سال زندگی كند .

محاسبه چرخه زندگی انواع كرم خاكی ،‌ نقش مهمی در پرورش كرم ایفا می كند . نوع گونه های كرم خاكی  ، وضعیت خاك ، اولویت غذا و واكنش های رفتاری كرم خاكی ، از عوامل موفقیت فن آوری پرورش كرم به شمار می آید .

كرم خاكی كوكون هایش را در خاك رها می كند . سپس در حدود 15 – 20 روز به درازا می كشد تا كرم های جوان از كوكون بیرون آیند . كرم های جوان نوزادان كرم خاكی هستند . در ابتدا كرم های جوان در وضعیت فاقد كلیتلوم یافت می شوند . یك كلیتلوم در واپسین مرحله رشد ، یعنی زمان بلوغ در كرم ظاهر می شود . از این رو به این موجودات كلیتلوم دار می گویند .

پس از این مرحله از رشد ، كرم های جوان به دوران قابلیت تكثیر می روند كه طی آن كرم ها جفت گیری می كنند . پس از آن از حدود 10 روز كرم ها شروع به ریختن كوكون هایشان در خاك می كنند . این نمونه كلی از چرخه زندگی كرم خاكی است .

 

دشمنان کرم های خاکی:

كرم های خاكی دشمنان طبیعی متعددی دارند كه موجب نابودی آنها می شوند ، كه عبارتند از : مورچه های سیاه بزرگ ، مورچه های قرمز ، هزارپایان ، موش های كور ، پرندگان ، موش صحرایی و … هستند .

شرکت ورمی کمپوست از شرکت های معتبر در  زمینه فروش کرم خاکی در تبریز ، کرم خاکی در ارومیه ، کرم خاکی در تهران و سراسر ایران می باشد .

 

 

 

کرم­های خاکی چیست وچه کاربردی دارد؟

به طور گسترده­ای بدن کرم­های­ خاکی  به اندام­های تکراری ردیفی که در طول بدن واقع شده­اند که انتهای قدامی دارای میزان تخصص بیشتری می­باشد تقسیم­بندی شده است. محققان دریافته­اند که یک میدان محوری غالب در کرم­های خاکی اثر عمده­ای دارد، انتهای بخش قدامی یک اثر کنترلی بر روی سایر بخش­های بدن اعمال می­کند. این مساله زمانی که پدیده بازسازی کرم­های خاکی مطرح است اهمیت خاصی دارد. یکی از جالب­ترین ویژگی­های کرم­های خاکی توانایی بازسازی می­باشد. بخش قابل توجهی از بدن می­تواند بعد از  نابود شدن بوسیله آسیب دیدن، جایگزین شود. کرم­های خاکی قادر به بازسازی هر دو انتهای قدامی و خلفی با فرصت تقریبا مساوی هستند. مطالعات مورفولوژیکی اولیه نشان داد که وجود سیستم عصبی برای بازسازی ضروری است تعداد قسمت­هایی که بعد از حذف می­توانند دوباره تشکیل شوند محدود است و معمولا کمتر از تعداد حذف شده هست.

کرم­های خاکی حیواناتی نسبتا مرموز هستند و به آسانی نسبت به جابجایی شتاب­زده خشمگین می­شوند. به نظر می­رسد که کرم­های خاکی نه می­توانند گرما و نه بو را از فاصله دور تشخیص دهند. کرم­های خاکی توانایی تشخیص مواد غذایی حتی در فاصله یک یا دو میلی­متری از خود را ندارند. زیرا قادر به واکنش در برابر مواد بودار نیستند. کرم­های خاکی دارای سلول­های حسی منفردی هستند که شامل یک ساختار عدسی مانند که در اپیدرم و غشای میانی پوست و به خصوص در پیش دهان قرار دارند و به نظر می­رسد حساس به نور ­باشند.

اگر گاز دی­اکسیدکربن در غلظت کافی وجود داشته باشد توسط کرم­های خاکی می­تواند قابل شناسایی باشد.. اگر انتهای آزاد نقب­ها توسط آب در طی باران شدید بسته شود غلظت بالایی از دی­اکسیدکربن ممکن است ایجاد شود و در همان زمان ممکن است مقدار اکسیژن هوا افت کند. دی­اکسید کربن بر تنفس کرم­های خاکی تاثیری ندارد اما کمبود اکسیژن بوسیله نیاز به فعالیت تنفسی بیشتر منعکس می­شود. اما اگر کمبود اکسیژن فقط کوتاه مدت باشد کرم­های خاکی قادر به تحمل آن با متحمل شدن یک دوره متابولیسم بی­هوازی می­باشند. یکی از دلایلی که کرم­های خاکی هنگام باران شدید لانه­هایشان را ترک می­کنند مربوط به این موضوع می­شود که هنگام بارش باران گاز دی­اکسید کربن در آب حل می­شود و یک محلول اسیدی ضعیف از کربنیک­اسید تشکیل می­شود و از آنجایی که حساسیت به اسید از ویژگی اعضای حسی پوست کرم­های خاکی است بنابراین ممکن است این محرکی باشد که باعث تخلیه نقب­ها توسط کرم­های خاکی شود.

کرم­های خاکی موجودات شب­زی هستند و به خوبی مشخص است که کرم­های خاکی در طول ساعات تاریکی به سطح زمین می­آیند و برخی آزادانه در مورد تغذیه و جفت­گیری تصمیم می­گیرند. محققان دریافته­اند که آن­ها بین ساعت 6 بعد از ظهر و نیمه شب بیشترین فعالیت را دارند.

خانواده کرم­های خاکی عمدتا همه چیز خوارند اما منبع غذاییشان را اغلب خود انتخاب می­کنند. آنزیم­های گزارش شده در روده کرم­های خاکی لیکیناز، پروتئاز، سلولاز، کیتیناز، آمیلاز و لیپاز می­باشد. این آنزیم­ها مواد تشکیل دهنده غذای بلعیده شده را تجزیه می­کنند و آن را برای استفاده حیوانات آماده می­کنند.

گونه  Eisenia foetida  یکی از گونه­های کرم­های خاکی است که به دلیل سرعت رشد و میزان تولید مثل بالا و بلوغ زودرس و از سوی دیگر تراکم پذیری بالا در بستر پرورش، کاربرد زیادی در سطح تجاری جهت تولید ورمی کمپوست دارد. این گونه از کرم­های خاکی حاوی 50 تا 67 درصد پروتئین بوده و دارای پروفایل آمینواسیدی مناسبی به خصوص از نظر لیزین به عنوان اولین آمینواسید محدود کننده می­باشد. ميزان ويتامين­هاي موجود در كرم­های خاكی در مقايسه با ديگر منابع پروتئيني نشان دهنده غني بودن پودر كرم خاكي در مقايسه با مواد غذايي ديگر و كاربرد کرم­های خاکی در توليد مكمل غذايي است.

بسیاری از ویژگی­های سلول­های اپیدرم کرم­های خاکی ترشح مخاط است. این مواد در واکنش به محرک­های مختلف سمی، تولید می­شوند و ممکن است به عنوان سیستم دفاع بافری در مقابل چنین محرک­هایی عمل کند.

تنفس کرم­های خاکی از طریق سطح بدن بدون کمک ساختارهای آناتومی خاص انجام می­گیرد. برای تبادل گازی ضروری است تا یک پرده نازکی از رطوبت در سطح مشترک بین هوا و پوست حفظ شود تا اکسیژن بتواند قبل از عبور از مرز پوست و ورود به سیستم خون به محلول تبدیل شود. بدیهی است اگر کرم­های خاکی در فضای اشباع از رطوبت زندگی کنند یک کار نسبتا ساده برای حفظ لایه­ای از اب روی پوست هست زیرا تبخیر حداقل خواهد بود. با این حال شرایط خاک با توجه به مقدار رطوبت به ندرت پایدار است و در صورت خشک شدن، کرم­های خاکی رطوبت بدن را از دست می­دهند. تلاش برای حفظ رطوبت سطح انجام می­شود و اگر آب مدوام تلف شود حیوان وزن خود را از دست می­دهد. تا حدود 75 % از آب کل بدن بدون اینکه موجب مرگ شود ممکن است از دست برود.

بدن کرم­های خاکی حاوی مقدار بسیار زیادی آب می­باشد. میانگین مقدار آب به حدود 85% از وزن تر کرم­های خاکی می­رسد. بخش قابل توجهی از این مقدار کل به صورت مایع coelomic یا به صورت خون وجود دارد و بخش اعظم دیگر در داخل روده به شکل ترشحات یافت می­شود. آب می­تواند از طریق دهان، مقعد، منافذ پشتی و نفریدیا و همچنین مخاط­ها به صورت مجزا یا ترکیبی از بدن فرار کند.

دفع نیتروژن­دار کرم­های خاکی ممکن است در دو بخش رخ دهد، که هر کدام از آن بخش­ها به ازای هر روز، نیتروژن تقریبا مساوی از بین می­برند. بخش اول شامل پروتئین است که مقدار ان در حدود 0.030 گرم بر 100 میلی­گرم ادرار در روز می­رسد که به احتمال زیاد از مخاط ترشح شده توسط دیواره بدن مشتق شده است. این مخاط به عنوان یک روان کننده در طول نقبی که کرم زده است عمل می­کند و همچنین به پیوند ذرات خاک به همدیگر کمک می­کند و از فرو ریختن دیواره نقب جلوگیری می­کند، همچنین مخاط به عنوان یک سیستم حائل در خارج از بدن عمل می­کند زیرا زمانی که کرم خاکی در محرک سمی مانند اسید غوطه­ور می­شود در مقادیر زیادی ترشح می­شود. این پروتئین موکوئید در هر روز می­تواند حدود نیمی از نیتروزن کل را از دست بدهد، بخش دوم که نشان دهنده محصول نهایی متابولیسم است، یک ادرار مایع متشکل از آمونیاک و اوره می­باشد.کرم­های خاکی آمونیاک، اوره و نیز احتمالا اوریک اسید، آلانتونین و  احتمالا کراتینین دفع می­کنند. غلظت این مواد بر اساس رژیم غذایی کرم­های خاکی متفاوت است. در کرم­های خاکی تحت شرایط عادی جذب غذا و آب، آمونیاک جز اصلی غالب در ادرار با مقدار کمی اوره است؛ در شرایط گرسنگی این وضعیت برعکس شده و اوره افزایشی بالاتر از سطح عادی و بالاتر از امونیاک قرار می­گیرد.

کرم­های خاکی که در زمین زندگی می­کنند به طور کامل آبدار نیستند و اگر در آب غوطه­ور شوند وزن خود را افزایش خواهند داد.  آن­ها ممکن است در عرض 5 ساعت تا 15% وزن افزایش بیابند و دوباره در هنگام جایگزین شدن در خاک آن را از دست بدهند. بسیاری از گونه­های کرم­های خاکی قادر به زندگی در خاک اشباع از آب هستند که در بالای آن آب راکد شده است.

نسبت کربن به نیتروژن در ماده آلی اضافه شده به خاک از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا گیاهان نمی توانند ازت معدنی را جذب کنند. کرم­های خاکی که در بستر تغذیه می کنند به تدریج نسبت C: N را پایین می آورند زیرا مواد را در طی سوخت و ساز بدن تجزیه می کنند. این کاهش نسبت C: N عمدتاً با احتراق کربن در هنگام تنفس کرم­های خاکی حاصل می شود. و در خاک دارای کرم­های خاکی زیاد به طور کلی ظرفیت مبادله باز  بالاتر می­باشد و کلسیم ، منیزیم و پتاسیم قابل تبادل نسبت به خاک­های بدون کرم­های خاکی بیشتر می­باشد. کرم­های خاکی مواد مغذی معدنی بیشتری را برای رشد گیاهان در دسترس قرار می­دهد. و این ممکن است در بهبود باروری خاک مهم باشد. پروتئین کرم­های خاکی بیشتر از بیشتر حیوانات گوشتی است.

کرم­های خاکی از زمان­های قدیم در کشورهای شرقی به عنوان دارو برای پیشگیری و درمان بیماری­های مختلف مورد استفاده قرار می­گرفت و این کرم­های خاکی کاربردهایی از قبیل انقباض سنگ درون مثانه، تسهیل کننده زایمان، نیروبخش، تقویت رشد مو، محرک، تب بر، عامل درمان تشنج، تسریع کننده جریان خون، عامل درمان فلج ناقص، غیرمستقیم داروی مسکن، عامل بهبود یافتن ادرار، عامل ضد آسم نایژه­ای، عامل ضد فشار خون و غیره داشته است.

کنترل رشد جمعیت یک برنامه بسیار مهم است که مربوط به کشورهای در حال توسعه مانند هند و چین می­باشد. برخی وسایل جلوگیری از بارداری و عوامل در بازار وجود دارد که بدون شک در تنطیم باروری و کنترل جمعیت مفید هستند اما بسیاری از آن­ها در رابطه با موفقیت کلی و اثرات جانبی سمی مانند وضعیت قرص ضد بارداری که حاوی استروئید است نیز مشکلاتی را ایجاد می­کنند. محققان از کرم­خاکی Pheretima posthuma ، سیال سلومیک را استخراج کردند و آن­ها را بر روی حرکت اسپرم آزمایش کردند و دریافتند که حرکت اسپرم بلافاصله متوقف می­شود. ماده استخراج شده خاصیت ایجاد بی­تحرک سازی فوری اسپرم را بدون عوارض جانبی مضر دارد. بنابراین، پروتئین استخراج شده از بدن کرم­های خاکی باعث کنترل رشد جمعیت بدون ایجاد هیچ گونه اثرات جانبی مضر می­شود.