کود ورمی کمپوست

کود ورمی کمپوست

کود ورمی کمپوست در کشاورزی پایدار استفاده می شود. کود ورمی کمپوست  توسط چندین گونه از کرم های خاکی تولید می شود. در تولید کود ورمی کمپوست می توان از ضایعات میوه ها، کودهای دامی و بقایای گیاهی استفاده کرد. در واقع وقتی کرم های خاکی ضایعات را می بلعند و از بدن خود عبور می دهند، ضایعات را تبدیل به ورمی کمپوست می کنند. ورمی کمپوست یک لایه نازک اطراف خود دارد که این لایه باعث می شود خواص آن متمایز از سایر کود های ارگانیک باشد.

ورمی کمپوست

نیازهای گیاهان توسط ورمی کمپوست می تواند به نحو احسنت برآورده شود. امروزه در کشورهای پیشرفته از کود ورمی کمپوست برای رشد بیشتر گیاه و تولید محصولات ارگانیک استفاده می شود. استفاده از ورمی کمپوست حتی باعث کاهش بیماری ها در گیاهان می شود.

کود ورمی کمپوست

همچنین کود ورمی کمپوست باعث بهبود و افزایش طعم میوه ها می شود. این نوع کود  با داشتن مواد مغذی مکفی و نسبت متعادل کربن به ازت باعث جذب سایر مواد مغذی موجود در خاک نیز می شود، از این لحاظ مصرف کود ورمی کمپوست استفاده از سایر کودهای شیمیایی را کمتر خواهد کرد. کود ورمی کمپوست در واقع یک میکرواکوسیستم می باشد که شامل باکتری ها و نماتدهای مفید برای گیاه و خاک می باشد و از این جهت یک نوع کود بیولوژیک محسوب می شود.

کود ورمی کمپوست

ورمی کمپوست باعث تخلخل خاک می شود که این امر در خاک های رسی باعث افزایش نفوذ آب و هوا به اطراف ریشه می شود همچمین ورمی کمپوست در خاک های شنی با افزایش چسبندگی مواد باعث حفظ آب در اطراف ریشه می شود. بیشتر خاک های کشور دارای فقر کربن می باشند که این مسئله باعث کاهش عملکرد گیاه می شود، ورمی کمپوست با داشتن کربن آلی بالا می تواند این مشکل را حل نماید. تولید ورمی کمپوست از ضایعات و زباله های تر خانگی باعث بازیافت زباله ها و تبدیل آنها به کود های قابل استفاده در کشاورزی می شود. یکی دیگر از مزیت های استفاده از ورمی کمپوست بالا بودن مقدار هوموس ورمی کمپوست است که این امر برخلاف کودهای شیمیایی که مصرف آنها باعث شوری زمین می شود، باعث حاصلخیزی بیشتر خاک می شود. همچنین کود ورمی کمپوست دارای مقادیر قابل توجهی اسید هیومیک می باشد که عامل ی برای رها سازی مواد غذایی جذب شده و تنظیم مواد غذایی گیاه می باشد. کود ورمی کمپوست دارای هورمون های محرک رشد و ریشه زایی می باشد که این مواد باعث افزایش رشد و سبزینگی گیاه ، ریشه زایی و افزایش حجم ریشه می شوند که مستقیما بر افزایش تولید دخالت دارند. در هنگام عبور کود ورمی کمپوست از روده ی کرم های خاکی، در چینه دان کرم های خاکی به آن کربنات کلسیم اضافه می شود که این امر سبب می شود که کود ورمی کمپوست از لحاظ کلسیم غنی باشد و نیاز گیاهان را بر طرف کند.

ورمی کمپوست را می توان در گلخانه های هیدروپونیک نیز از طریق درست کردن چای ورمی کمپوست استفاده کرد، کود ورمی کمپوست دارای خاصیت بافرینگ می باشد که این خاصیت در بالانس تغذیه ای در گلخانه های هیدروپونیک حائز اهمیت است. همچنین به دلیل بی بو بودن و عاری از علف های هرز بودن کاربرد آسان تری در گلکاری و باغبانی دارد. کود ورمی کمپوست ترکیب مناسب تر و قوی تری نسبت به کمپوست دارد که این مزیت ها باعث استفاده بیشتر از کود ورمی کمپوست می شود.

در این قسمت در رابطه با تولید کود ورمی کمپوست آن صحبت خواهیم کرد:

در تولید کود کمپوست از برخی مواد نمی توان استفاده کرد که از جمله ی آنها: پلاستیک، سنگ، شیشه، فلزات، گوشت، ترکیبات روغنی، کود مرغی هستند. در واقع تمامی مواد بغیر از موارد ذکر شده قابلیت تبدیل به کود ورمی کمپوست را دارند.

سیستم های تولید کود کمپوست به سه دسته تقسیم می شوند:

  1. سیستم ویندرو 2. سیستم جعبه ای 3. سیستم مکانیکی

 

  1. سیستم ویندرو: در این روش تولید ورمی کمپوست یک توده از مواد غذایی که به عنوان بستر تهیه شده بر روی کف زمین ریخته می شود که می تواند به شکل های مختلف ی از جمله مربع یا مستطیل و … باشد. البته این سیستم تولید کود ورمی کمپوست می تواند داخل سالن یا فضای باز نیز باشد که توصیه می شود برای نتیجه گیری بهتر کف از سیمان پوشیده شده باشد تا کود ورمی کمپوست حاصل کیفیت بالاتری داشته باشد. مزیت این روش هزینه ی پایین آن برای اجرا می باشد.
  2. سیستم جعبه ای: در این روش تولید کود ورمی کمپوست از جعبه های کشویی استفاده می شود که جنس این جعبه ها اغلب از تخته های روسی می باشد. مزیت این روش در استفاده ی بهتر از فضا می باشد.
  3. سیستم مکانیکی: در این روش تولید کود ورمی کمپوست، کرم های خاکی و بستر درون دستگاه قرار دارند و کرم های خاکی از بالا تغذیه می شوند و کود ورمی کمپوست از قسمت تحتانی دستگاه جمع آوری می شوند.

روش های برداشت این کود سه نوع هستند:

1. دستی 2. مهاجرتی 3. مکانیکی

  1. روش دستی: روش جمع آوری دستی ورمی کمپوست بیشتر مناسب مقیاس های خانگی و خیلی کوچک می باشد که در این روش با استفاده از خاصیت نورگریزی کرم های خاکی کود ورمی کمپوست جمع آوری می شود به اینصورت که بوسیله چهارشاخ روی بستر ورمی کمپوست را خراش می دهیم تا کرم های خاکی یک لایه به پایین بروند سپس کود ورمی کمپوست ی که عاری از کرم است جمع آوری می کنیم البته همانطور که گفته شد این روش در حضور نور باید صورت بگیرد.
  2. روش مهاجرت: در این روش بستری که تازه است را کنار بستر قدیمی می ریزیم در این روش بستر جدید باید مماس با ورمی کمپوست تولید شده باشد تا کرم های خاکی مهاجرت کنند و وارد بستر جدید شوند، البته در این روش حدود 20 درصد از کرم ها در بستر قدیمی باقی می مانند.
  3. روش مکانیکی: روش مکانیکی جمع آوری کود ورمی کمپوست یکی از متداول ترین روش ها برای برداشت ورمی کمپوست است. این روش توسط سرند های مختلف از جمله دوار یا لرزه ای صورت می گیرد و اساس جداسازی کود ورمی کمپوست بر اساس اندازه توری الک می باشد.

تحقیقات بسیاری در رابطه با تاثیرات کودورمی کمپوست بر روی گیاهان و درختان مختلف صورت گرفته که به بخشی از آنها اشاره می شود.

در یکی از تحقیقات مشخص شد که استفاده  ورمی کمپوست باعث افزایش بازدهی 20 الی 30 درصدی درخت سیب می شود که این تاثیر با تغییر میکروفلورا خاک و کاهش بیماری صورت گرفته است. همچنین استفاده از آن در گوجه فرنگی نیز باعث افزایش تولید و همچنین بر روی کیفیت مواد داخلی گوجه فرنگی تاثیر بسزایی دارد. در تحقیق  دیگر نیز تاثیر کود ورمی کمپوست بر روی جوانه زنی و رشد گیاهان صورت گرفت و عملکرد آن بخوبی مشخص شد.